Hej igen! Här kommer ett sent omsider uppladdat inlägg om våra äventyr i Valparaiso och Santiago! 

Vi kom till Valparaiso med bussen från Mendoza i lördags (alltså den 11:e), och möttes av en pittoresk, backig och för dagen väldigt blåsig stad. Men otroligt vackert och mysigt! Valparaiso började som bara en hamn till Santiago men som alltid när det påbörjas handel och aktivitet på en plats så växer det upp ett samhälle runtomkring, och i Valparaiso har detta blivit till en oordnad, kaotisk, punkig och oerhört vacker stad som klättrar på kullarna och hyser 300 000 människor och 100 000 (!) gatuhundar. 

En gullis och en fin stad i bakgrunden. (Notera också Martins tacky tröja som han köpte för att ersätta den som försvann med väskan!) 

Så himla fint! 

Vi la vår första dag i Valpo på att äta god mat nere vid stranden, ta ovanstående snygga bilder i solnedgången och sen klättra upp för trappan igen till kullen där vårt hostel låg för att där äta barbecuemiddag. Trevligt samkväm på innergården som sedan utmynnade i världens party på gatan utanför hostelet då de inhyrda konstnärerna precis hade blivit klara med den väggmålning som nu prydde hostelets yttervägg! 

En av konstnärerna lägger sista handen vid målningen. 

Så här snygg var målningen i sin helhet! 

Valparaiso är ett av gatukonstens absoluta meckan, med dels graffiti men framför allt assnygga väggmålningar överallt i hela stan. Men mer om detta senare! Världens drag på gatan var det hursomhelst, med otroligt bra livemusik i form av ett litet band bestående av litet trumset, gitarr, sopransax och trumpet! Asnajs och supertrevligt häng med massa andra backpackers. 

Dagen efter gick vi upp hyfsat tidigt för att gå en gratis guidad tur genom stan! Vi hade en supergullig guide som hette Álvaro och han tog oss upp och ner för stadens kullar, dels med trappor men också med jättefina gamla hissar, vissa över 100 år gamla! 

Álvaro till vänster, hissen till höger. 

Turens höjdpunkter inkluderade förstås många av Valparaisos otroligt mysiga barrios (stadsdelar) och deras vackra gränder, många schysta vyer över stan och förstås mycket snygg street art:

Även tsunami-utrymningsskyltar fanns! 

Vacker stad!

Me ‘n street art

Där ser man den numera ganska lilla hamnen (mindre än tex Göteborgs hamn). 

Guideturen slutade nere i hamnen, så då passade vi på att ta en liten båttur för att se staden från vattnet och dessutom spana på lite sjölejon! 

Den som inte har flytväst måste vara korkad! 

Här ser man bra hur staden är byggd på olika kullar! 

Varför säger man stolt som en tupp när det borde heta stolt som ett sjölejon? 

Efter båtturen promenerade vi upp i stan igen med målet att hitta en restaurang med schysst utsikt där vi kunde käka lunch. Dessa förhoppningar kom dock på skam på grund av ett strömavbrott i hela stan förorsakat av en gigantisk skogsbrand! 

Helt vansinnig rökplym. 

Istället fick vi söka oss ner igen och hittade som tur var ett ställe vi gått förbi tidigare som sålde empanadas (fyllda och friterade brödknyten) och som lagade dessa med gasspis. Mätta och glada vände vi därefter hem till hostelet för att vila, innan vi gick ut och åt en riktigt najs och inte fasligt dyr middag på en mysig restaurang. 

Fett god tonfisk/biff/stenbit! 

Dagen efter var vår sista i Valparaiso, och vi utnyttjade den genom att vara uppe med tuppen och äta mysig frukost på ett café vi gått förbi dagen innan. Man blir lite trött efter ett tag på den klassiska hostelfrukosten som här består av vitt bröd, smör, sylt och kolakräm, så det var najs med omväxling! 

Efter vår lilla frukost gick vi ner till samma torg där vi påbörjade stadsturen dagen innan för att nu göra ytterligare en gratistur, men denna gång med fokus på gatukonsten! Vår guide denna gång var en ganska irriterande kille som hette Diego, som pratade en skrikig amerikansk engelska och var väldigt övertygad om hur bra han själv var, men han kunde i alla fall mycket om gatukonsten! Han berättade om hur den hade växt fram i Valparaiso, hur reglerna för var man fick måla såg ut och förstås en massa om de grupper och kollektiv som hade målat de saker vi såg. Här följer ett litet axplock:

Mycket Van Gogh-inspiration i denna. 

Gruppen som hade målat den här hette “Un Color Distinto” och var enligt Diego bland de hetaste grupperna just nu, vilket märktes för deras målningar var överallt! 

Den här var målad med asball prickteknik a la impressionismen. 

En av de ballaste muralerna tyckte jag! 

Efter avslutad gatukonsttur åt vi lunch på ett mysigt litet café och strövade sedan runt i staden innan vi klättrade upp för trappan till hostelet en sista gång, hämtade väskorna och tog sen en taxi till busstationen. Det smärtade lite att säga adjö till Valparaiso, definitivt en av de häftigaste städer jag varit i och ett sånt där ställe där man bara kan stanna hur länge som helst! Men Santiago och vårt småtajta schema kallade, så vidare blev det! 

Bussen till Santiago tog bara 1,5 timme, och nu väntade 2,5 softa dagar i Chiles huvudstad. Efter alla intryck i Valparaiso fick Santiago bli en lite lugnare episod, med välbehövlig vila och lite fix med allt möjligt.

Vårt hostel låg mitt i Bella Vista som är Santiagos mest bar- och restaurangtäta område, så det blev flera bra middagar och ett par najs utekvällar. 

Gullig Sofia med våra najsiga middagsutsikt första kvällen. 

Förutom att äta och dricka gott så hann vi med att tvätta kläder, shoppa lite nödvändigheter och förstås sightseea lite! Santiago var ganska mysigt men inte alls lika unikt och häftigt som Valparaiso. Men mysiga promenader var det ändå! 


Lagom stor flagga. 

Presidentpalatset, där den socialistiska presidenten Salvador Allende en gång tog sitt liv precis innan de kuppande militärerna stormade in. Vila i frid! 

Sist eftermiddagen/kvällen åkte vi bergbana upp på Cerro San Cristobal, en kulle i närheten av där vi bodde med en Mariastaty på toppen och sjukt bra utsikt över hela staden. Det är något visst med att se städer ovanifrån!! 

Drömmigt vackert! 

Selfiegudarna fick förstås sitt! 

Asnajs bergbana! 

Med detta och en sista middag tog vi sedan farväl till Santiago! Vi återvände till hostelet för att sova ett par timmar innan vi tog en taxi till flygplatsen för att flyga till San Pedro i norra Chile. Där var startpunkten på vårt ökenäventyr som vi i skrivande stund är mitt uppe i, men det får ni höra mer om (och se massa bilder på) en annan gång! 

På ökenbloggande, 

/Filip

Advertisements

2 thoughts on “Vals i Valparaiso 

  1. Så spännande att få läsa om er resa och se alla bilder på häftig street art och god mat!Ha en fortsatt underbar resa!Kram

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s