Någonstans på den brasilianska landsbygden, på en buss mellan Rio och Foz de Iguaçu. 

Så var dagarna i Rio till ända! Efter fyra intensiva dagar i karnevalstaden åker vi nu inåt landet för nya äventyr, men först måste jag ju berätta om slutet av Riovistelsen!

Sist jag skrev var ju i lördags kväll, innan vi gav oss ut på stan. Den kvällen tog vi oss till Lapa igen, och åt middag på en restaurang som vi gick förbi på väg till Carmelitas-blocot häromdagen. Därefter gick vi vidare en bit och hamnade vid en trappa upp till Santa Teresa som var täckt av färgglad mosaik och full av festglada människor. 

Så här såg den ut i dagsljus när vi gick förbi den för några dagar sen… 

…och så här var det nu. 

Vi köpte varsin caipirinha och satt och smuttade på dem och pratade om allt mellan himmel och jord tills klockan plötsligt var halv tre och vi tog en taxi hem till hostelet. 

En detalj om hostelet som jag tror att jag glömt att nämna är att det låg precis mitt emot en nattklubb som spelade oerhört hög musik fram till klockan sex på morgonen, och självklart vette våra fönster rakt emot den… I början var det inte så farligt, men ju mer karnevalen kom igång desto högre verkar musiken ha blivit, och både lördag och söndag natt var det påtagligt svårare att sova… Ett tråkigt minus på ett annars väldigt najs hostel! 

På söndagen vaknade vi därför sådär lagom utsövda, men ändå taggade på att fånga dagen! På förmiddagen behövde vi hålla oss ganska nära hostelet för att kunna vara tillbaka till 12 då ett företag skulle komma och sälja oss biljetter till dagens stora happening: sambashow på Sambadromo! Hostelpersonalen hade kontakt med någon som sålde biljetter för 90 real (typ 270 kr) på en läktare, och det kändes sjukt värt för att få se något så unikt! 

Vi köpte biljetterna och åkte sen tunnelbanan söderut för att tillbringa eftermiddagen i Ipanema, med förhoppningar om lite strandhäng trots det ganska dåliga vädret. Med oss fick vi en trevlig amerikansk tjej från hostelet som hette Bianca, som också skulle på sambashowen på kvällen. 

I Ipanema åt vi lunch och tänkte sen gå runt lite, men blev istället fångade av den gigantiska folkmassan i det blóco som tydligen pågick där… Tänk er att behöva gå genom en massa fulla och festande människor utan att själv vara full eller särskilt festsugen? Typ som att vara på en nattklubb nykter eller på festival mitt i ett publikhav och bara försöka gå igenom det. Mycket spännande! 

Helt absurt mycket folk redan i tunnelbanan. Kändes som en fotbollsmatch eller som Läroverksfejden typ! 

Vi kom i alla fall till slut till sjön som ligger norr om Ipanema och fick lite andrum innan vi åkte tillbaka till hostelet för att vila.

Ser ni Cristo där uppe? 

Efter några timmars vila på hostelet begav vi oss sedan vid 10-tiden i sällskap mot den gigantiska sambadromen i sällskap med Bianca. Efter att ha behövt gå runt nästan hela arenan (som ju inte var särskilt liten) hittade vi till slut våra platser på sektion 13, i god tid innan den första showen började. 

Ser ni vilken snygg regnponcho Martin har på sig? 

Strax efter midnatt började sedan den första showen, och den var fantastisk! Sektion 13 var i slutet av den gigantiska paradarenan så det tog kanske 25 minuter innan de första i tåget kom till oss, men långt innan dess började hela läktaren stå upp och sjunga med i sambamusiken som loopades om och om igen. 

Ser ni hur stor arenan var?? 

Sen kom tåget till oss! 

I tåget gick dels stora grupper av folk som dansade i massvis av olika dräkter, dels sambadrottningar i fjädrar och utstyrslar och dels gigantiska ekipage till fantasifulla vagnar, den ena galnare än den andra:

Den här drakvagnen var kanske det coolaste jag sett. Drakarna RÖRDE på sig, och med jämna mellanrum hoppade en dansare in i munnen på en av dem!! 

Också en sjukt ball vagn! 

Gänget i mitten hade balla klänningar som snurrade runt dem! 

(Försökte ladda upp en video men uppkopplingen här ville inte, kanske försöker igen senare.)

Allting ackompanjerades av den mäktiga sambamusiken och folk som sjöng och dansade med, hela läktarna rörde sig typ! Otroligt mäktigt, häftigt, snyggt, coolt, adjektiven räcker inte till! Hoppas att bilderna kan göra det lite rättvisa, men jag rekommenderar verkligen att alla som kan ser det här någon gång i sitt liv. Det förkroppsligade verkligen karnevalen, och något liknande går nog inte att se någon annanstans på jorden! 

Vid 2-tiden var den första showen slut, och vi stannade till början av den andra men då den inte verkade lika najs och vi var helt absurt trötta tog vi en taxi hem till hotellet för att sova ett par timmar innan nästa dags bussresa. 

Nästa morgon sa vi hejdå till den supertrevliga hostelpersonalen och tog oss till busshållplatsen för att ta den buss som vi nu sitter på. Den är rätt najs med breda säten som går att fälla tillbaks riktigt ordentligt, men efter 20 timmar börjar man bli riktigt ordentligt trött på den… Hoppas vi är framme snart! 

En liten busselfie. 

FORTSÄTTNING: På en restaurang i Puerto Iguazú, Argentina (nytt land!) 20.30 på kvällen, lokal tid. 

Äntligen framme! Eller okej, vi kom fram till Foz du Iguaçu på den brasilianska sidan vid 2-tiden, efter bara 27 timmar i bussen. Därefter behövde vi ta en taxi över argentinska gränsen till vårt hostel, och sedan dess har vi degat, duschat, tagit ut argentinska pengar och äntligen ätit middag. Bussresan var inte så farlig men alldeles för lång, och det är sjukt najs att vara framme! Imorrn ska vi till vattenfallen, och sen får vi se när vi åker vidare till Buenos Aires! 

Får se när jag bloggar nästa gång, men lovar förstås massa vattenfallsbilder! 

P&K

Advertisements

One thought on “Samba! (Och en låååång bussresa) 

  1. Wow vad häftigt det såg ut! Förstår att det var riktigt drag på läktaren också! Ser framemot vattefallsbilder! Puss kram mamma

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s