Lördag kväll, kl 9 på kvällen. Lobbyn, Casa Amarela Hostel, Rio de Janeiro

Äntligen lite tid för att blogga! Sitter i lobbyn och väntar på Martin och Sofia som tränar (#vågavägraträning) innan vi ska ut och äta middag och hitta någon najs gatufest. 

Riokarneval är najs!! Två dagar in i vistelsen här nu och huvudet snurrar av intryck och upplevelser, men nu börjar man komma in lite i “rese-modet” och bli lite varm i kläderna! Hittills har vi hunnit med att bada på Copacabana, hamna mitt i ett najs “bloco” (karneval-gatufest), vandra genom stan, besöka Cristo Redentor och massa mer! 

Vi landade alltså i torsdags kväll, tog en billig taxi till hostelet som ligger i området som kallas Central, i norra delen av Rios innerstad. Vi blev välkomnade av den urgulliga hostelpersonalen, packade upp våra saker och gick sedan fortfarande helt resegroggy ut och åt traditionell brasiliansk mat på en restaurang på en restaurang ett kvarter bort. 

Har glömt vad det hette men det var som en stor ostboll med sjukt god fyllning! 

Denna middag var sen också det enda vi mäktade med den kvällen efter typ 30 timmars resande, så efteråt gick vi direkt tillbaka till hostelet, duschade och somnade till musikdunket från nattklubben bredvid. 

Igår åt vi hostelfrukost och började sedan vår dag med att ta tunnelbanan tvärs igenom stan till Copacabana för sol och bad! 

PRECIS så najs som man tänker sig?? 

Förutom en irriterande hög täthet av strandförsäljare (det var seriöst någon som skrev om vatten, läsk eller solglasögon exakt varje sekund) var Copacabana sjukt värt, trots förvånansvärt kallt vatten! Det var nog inte mer än 20 grader (vi fick tjata bara lagom mycket på Martin innan han badade), men otroligt skönt och svalkande och sjukt roliga vågor! 

Strandgos! 

Smutt liv. 

Efter ett par timmar av strandsol begav vi oss uppåt stan igen, kallade av hunger och ett “bloco” i Santa Teresa som vi hört skulle vara najs. Vad är ett bloco, undrar ni? Jo, det är så att en stor del av vad som faktiskt är Karnevalen här i Rio är stora gatufester/parader/jippon som sträcker sig över hela kvarter och kallas för “blocos”. De kan ha lite olika teman men alla går i stort sett ut på att man dansar, går utklädda och dricker en hel del alkohol på stadens gator, ofta under dagtid! 

Det bloco vi nu begav oss till hette Carmelitas och pågick som sagt i Santa Teresa, en stadsdel i Rio som klättrar på ett av stadens många berg och är full av gamla och vackra hus. För att komma upp behövde vi gå upp för en sjukt lång trappa, som vi besteg i sällskap med massa andra festglada människor:

Brant som attan var det! 

Väl uppe för trappan hamnade vi mitt i ett gigantiskt folkhav som trängdes på den smala gatorna, och snart kom en parad av musikspelande lastbilar, slagverkstrupper och folk i mängder av kostymer åkandes/gåendes längs gatan.

Trodde att jag fotade mer av spektaklet men den här bilden var en av få som jag hittade… Nåväl! 

Vi stod och tittade på paraden och drack iskall caipirinha i plastpåse ett tag, innan vi drev runt i folkhavet ett tag för att leta oss till en väg ut från blocket och ner på andra sidan Santa Teresa-berget. 

Ganska schysst utsikt på vägen ner! 

Väl nere från berget tog vi sedan en promenad hem genom områdena Lapa och Centro, för att sluta vid hamnen nära där vi bodde i drömmigt kvällsljus:

Gullis!

Gårdagskvällen blev sen ganska lugn, med först lite chill på hotellrummet och sen middag på en lite märklig restaurang i närheten av hostelet (de serverade oss vid kvart i tio men stängde sen ner hela restaurangen vid tio (stänga tio på en fredag??)  och försökte plocka undan vår mat innan vi var klara så att de kunde gå hem?). I Centro var det vid den här tiden otroligt dött, knappt en kotte på gatorna så Martin och Sofia gick mot de hottare delarna av stan, men jag var lite trött och hängig så jag gick tillbaka till hostelet för en tidig kväll (mvh gubbe). Råkade dock hamna i lobbyn för lite jam med en kille som spelade gitarr först, kunde inte motstå chansen att sjunga lite 🙂 

Idag var vi ganska sega ur startgroparna och kom inte från hostelet förrän vid 12-tiden. Inte bara mitt fel faktiskt! 😛 Dagens första uppgift var att köpa bussbiljett härifrån på måndag, så vi tog spårvagnen till busshållplatsen som ligger i utkanten av Centro. Efter lite irrande mellan olika bussbolag lyckades vi hitta biljetter för nästan rimliga priser, efter vilket vi tog spårvagnen tillbaka samma väg och förbi där vi bodde till Lapa. I Lapa åt vi street food på ett torg fullt av karnevalglada (läs: fulla) människor, och sen tog vi tunnelbanan vidare för att åka till dagens stora resmål: Cristo Redentor! 

Rios berömda jesusstaty ligger högt uppe på ett berg mitt i stan, så förutom att man ser ett av världens sju moderna underverk så har man en helt vidunderlig utsikt över hela stan. Dessutom kom vi (tack vare vår seghet) dit precis innan soluppgången. Jag tror jag låter bilderna tala för sig själva! 

Legendarisk kvartett! 

Helt sjuk utsikt!!

Klyschiga pose-bilder är ett måste! 

De hade madrasser så att man kunde ligga på marken och fota

Magiskt ljus! 

Vad hamnade vi i för saga egentligen? 

Efter solnedgången tog vi den sista bussen ner för berget och letade oss hem till Centro igen. Nu håller Sofia och Martin som sagt på och tränar och när de är klara ska vi som sagt  ut och äta en sen middag. Lägger nog upp detta inlägg imorgon pga dåligt internet just nu och att det är efter midnatt i Sverige. 

Nu har vi bara två kvällar och en dag kvar i Rio innan vi beger oss vidare! Imorgon ska vi förhoppningsvis gå på sambashow och kanske besöka stranden i Ipanema, och troligen festa i Copacabana på kvällen.
Bloggar mer snart, kanske blir så att jag skriver ett inlägg på bussen som jag laddar upp från Iguazú (det är ändå en 20+ timmars bussresa). Hörs då, P & K! 

Advertisements

3 thoughts on “Copacabana e carnaval! 

  1. Häftigt att vara i Rio, jag läser ditt inlägg och sitter här och nynnar på den gamla slagdängan Copa, Copacabana (: Ha en fortsatt härlig resa/Kram

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s