Hoppsan, nu blev det så där långt mellan inläggen igen! Skyller på att mina avkopplande dagar i Yangshuo inte var sådär jättemycket att skriva om, och sen jag kom till Hongkong har jag varit trött mest hela tiden pga en förkylning… Skriva blogg är ansträngande saker vet ni, inget man snyter ur näsan bara sådär! Nåväl, här kommer lite resedagbok:

Mina dagar i Yangshuo var som sagt väldigt avkopplade och opretentiösa: gick mest runt i stan på dagarna och lyssnade på musik, läste bok och chillade omåttligt. På kvällarna hängde jag på Monkey Jane’s (hostelet jag bodde på alltså) takbar där jag spelade beer pong, hängde med andra backpackers och festade på ett sjukt avkopplat och skönt sätt. Hotell- och barpersonalen var sjukt sköna allihopa, och det mesta av klientelet var det också.

  
Beer Pong i full gång!

Bland höjdpunkterna (?) från takbaren kan nämnas den helt knäppe snubben från Nya Zeeland som vågade sig på Monkey Jane’s snake blood shot. Det var precis så vidrigt som det låter: barpersonalen fiskade fram en levande jävla orm från frysen, snubben skar huvudet av den, klämde ut blodet i ett glas med tequila, grävde fram ormjävelns hjärta och åt det, och avslutade sen med att hälla i sig tequila- och ormblodsshoten. Fullständigt galet och ungefär så äckligt som det låter, och nej, jag provade INTE. (Nu var inte allt på Monkey Jane’s så här knäppt, men det var en spännande upplevelse som jag behövde dela med mig av. Förlåt om ni blev äcklade <3)

Jag gjorde faktiskt en ordentlig utflykt under mina dagar i Yangshuo: på lördagen hyrde jag en cykel och begav mig ut på landsbygden kring staden. Naturen i hela området är full av sockertoppsbergen som jag postat bild på i tidigare inlägg, och mellan dessa cyklade jag omkring. (Vill ni ha en geologilektion till? Klart ni vill ha en geologilektion.) Bergen kallas för karster och består av kalksten, och formen kommer från att de långsamt kemiskt vittrar under påverkan av vatten. Detta märktes extra tydligt på en av de platser jag kom till på min cykelfärd: klippan som kallades för Moon Hill:

  
Här hade alltså den lägre delen av klippan vittrat snabbare och lämnat efter sig denna vidunderliga stenbåge, och från bågens tak hängde stalaktiter och ett stadigt vattendroppande pågick. Sjukt ballt och definitivt värt den långa trappan upp! Fick också en ganska schysst utsikt över området där uppifrån:

  
Man blir så bortskämd med överdådig natur här borta, helt galet!

Jag cyklade sedan vidare genom den vackra naturen och kom efter lite letande ner till en flod som jag ämnade korsa. Försökte först vada med cykeln på det här stället, men strömmen var lite för stark så jag vände.

  
Hade jag inte haft cykeln hade det kanske gått, men som det nu var hade jag ingen lust att chansa…

Tog istället en bambuflotte över för 20 yuan, vilket definitivt var värt det bara för upplevelsen! Sjukt coolt och lite läskigt att sitta på den smala flotten med cykeln liggandes bredvid mig och den gamle båtkarlen stakandes i aktern:

   
 En flottselfie! (Flott selfie?)

Väl över floden cyklade jag sedan i maklig takt bredvid risfält och genom små byar tillbaka till Yangshuo. Sjukt värd cykelutflykt, kanske det bästa på hela min vistelse i stan!

Lördag kväll dök min gamle reskompanjon Lucas äntligen upp, han tog ju en omväg via staden Fenghuang innan han kom till Yangshuo. Vi käkade middag tillsammans och tillbringade som sagt kvällen på taket hos Monkey Jane. (Monkey Jane var för övrigt en riktig person: hon hette egentligen bara Jane och var hotellets ägare. Väldigt trevlig och lagom galen och partysugen!)

Sista dagen i Yangshuo bjöd på ett ösregn som överföll mig när jag var ute och promenerade, tog min tillflykt till ett café med bra wifi (tack och lov) där jag blev kvar i typ fyra timmar innan regnet äntligen avtog. Min nattbuss mot Hongkong gick inte förrän kl 9 på kvällen, så hann möta upp Lucas och äta sjukt god clay pot-middag innan det bar av.

Nattbussen var inte mycket att hurra för, lagom sunkiga bäddar som var alldeles för korta för en 1.81 lång västerlänning… Jag lyckades trots det extremt begränsade benutrymmet sova en hel del, och vaknade ändå hyfsat utvilad vid halv åtta på morgonen och klev ut i regnet i Shenzen, gränsstaden vid Hongkong.

Fick som tur var sällskap med en snäll amerikan som hade åkt samma nattbuss och gjorde den här gränskontrollen för typ 50:e gången, så han visste hur man skulle göra. Vi tog en taxi från busstationen till gränsen och tog oss sen igenom formaliteterna oerhört smidigt. Stämplade nu alltså ut och lämnade Kina då Hongkong ju är ett speciellt område, med 23 av 30 dagar utnyttjade på visumet!

 
Börjar få en schysst samling stämplar nu! 
Efter en lång tunnelbaneresa kom jag fram till det hostel jag kollat upp som ligger i Mong Kok, ett väldigt centralt område. Tyvärr kunde man inte checka in på hostelet förrän efter kl 2, så min trötthet till trots fick jag lämna min väska och börja utforska staden istället. Jag tog tunnelbanan ner till hamnen med planer på att titta in på Shanghai Art Museum, men tyvärr var det stängt för renovering. Fick nöja mig med att spana på skylinen över vattnet istället, helt okej ändå!

  
Disigt men snyggt ändå!

Väl tillbaka på hostelet la jag sedan resten av dagen på att tvätta kläder och skriva ut flygbiljetter (oerhört spännande, eller hur?), innan jag avslutade med att spana in nattmarknaden på Temple Street och äta street food-middag.

Igår åkte jag efter ännu en promenad i hamnen färjan över vattnet för att komma till faktiska Hong Kong Island, som vimlade av skyskrapor och var rätt trevligt att promenera runt i. Hamnade en bra stund i Hong Kong Park som hade diverse botaniska trädgårdar och fågelparker. Stötte också på en kyrka mitt bland skyskraporna, en lustig rest från en svunnen kolonialtid!

   
Så härligt att få se lite hav och åka lite båt! Mvh seglartönt.

   
Åkte sen tillbaka till hostelet och möttes där en en gång av Lucas som hunnit ikapp mig igen, han tog samma nattbuss som jag från Yangshuo en dag senare! Vi åt schysst dumplingsmiddag och vandrade runt lite innan det var sovdags.

Och så idag då! (snart är inlägget slut jag lovar!) Vi gick upp i den arla morgonstund (dvs kl 9.30), åt frukost i en park och tog sen samma färja som jag tog igår över vattnet. Däremot gjorde vi inte samma planlösa strosande som jag gjort, utan begav oss raka vägen till Victoria Peak Tram, den kabeldragna spårvagnen från 1881 som går upp på toppen av berget!

   
 
Tyvärr var vädret nesligt mulet, men lite av utsikten såg man och upplevelsen att åka spårvagn i 27 graders lutning var värt det oavsett.

  
Någonstans där borta skymtar man Kowloon, där vi bor…

Efter detta bergsäventyr tog vi ännu en färja till en annan av Hongkongs öar, Lantau. Där tog vi en buss upp till toppen av ännu ett berg för att titta på ett kloster och Sydostasiens största Buddhastaty. Gedigna turistupplevelser, helt enkelt!

   
   
Häftigt dimhöljd var han, den gode Buddha.

Vi avrundade sedan dagen med att kolla på “symphony of lights”, en ljusshow som involverade typ alla skyskraporna på HK Island, och därefter en schysst öl och lite Hive på ett craft beer-ställe i närheten av vårt hostel.

  
Lasrar! Nattlig skyline! Blinkande ljus! Musik! What’s not to love?

Nu sitter jag i lobbyn (wifit är bäst här) och har kollat upp allt inför morgondagen då mitt äventyr fortsätter med flygresa till Hanoi, Vietnam! Hostel i Hanoi, hur man tar sig till Ha Long Bay som är mitt huvudmål där, dubbelkoll om visum (jag behöver inget, yay!), osv. Är rejält trött och borde väl sova snart, men flyget går tack och lov inte förrän kl 13 så slipper gå upp astidigt för att hinna med det!

Är hyfsat nöjd med mina dagar i Hongkong, har som sagt varit väldigt trött pga en förkylning så har kanske inte fått det allra mesta ut ur mitt besök här. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om staden, den känns lite svår att få grepp om men ändå intressant! Får komma tillbaka och tillbringa ordentligt med tid här någon gång, helst i sällskap med någon som kan stan! Nåväl, nu bär det i alla fall vidare och jag är taggad på nya äventyr. Har haft lite hemlängtan senaste dagarna också, och jag tror det botas bäst med att resa vidare och se nya saker. Samt genom att äta en av mina två medhavda påsar Ahlgrens bilar att använda i nödfall, det hjälpte faktiskt:

  
Tack Buster för tipset ❤

Dags att avrunda detta monstrum till inlägg, på återklottrande! Vet ej hur min internettillgång kommer vara i Vietnam, förhoppningsvis kan jag skriva från Ha Long Bay men i värsta fall får det bli från Singapore om drygt en vecka. Hej så länge!

Advertisements

3 thoughts on “Avkoppling bland bergen och tillbaka till stadslivet

 1. Tur att du inte prova ormshooten! 😁 Hoppas Vietnam bjuder på spännande upplevelser. Krya på kramar från mamma❤️️

  Like

 2. Hong kong ja… När vi kom dit hade vi hallucinerat om hamburgare i flera veckor och for följdriktigt rakast möjliga väg från järnvägsstationen till McDonalds och åt så vi storknade. Kan man nästan inte tro så här i efterhand. Matkulturen i Kina måste ha fått ett redigt uppsving sen 1990! 😄

  -Vad är Beer Pong för nåt?

  Kramar

  Papa

  Like

 3. Vad kul det är att läsa om alla dina äventyr, vilken grym resa du gör! Och du skriver så bra! Puss och kram vi ses snart! Fastran

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s