Shanghai har fortsatt att leverera! Mina två sista dagar här i stan har flugit förbi i en rasande fart, och det känns tråkigt att jag ska åka härifrån redan imorgon. Men tiden är knapp, nya äventyr kallar och staden finns ju kvar!

Orkade oväntat nog inte upp för någon löprunda igår morse, utan sov lite längre istället och åt en soft frukost på hotellet. Vid densamma träffade jag Susan, en av de amerikanska studenterna som jag hängt med här tidigare. Hon hade varit på en endagstur till en stad som heter Hangzhou som ligger här i närheten, men nu var hon tillbaka för en sista dag i Shanghai innan hon skulle tillbaka till USA. Hon hade inga planer för dagen så jag frågade om hon ville följa med till det propagandaaffischmuseum jag tänkt besöka, och det ville hon.

Museet var helt sjukt häftigt, bland det coolaste jag sett hittills på hela resan! Till och börja med var det riktigt svårt att hitta dit, det inte är helt lagligt att visa upp alla dessa gamla affischer (kinesiska regeringen och censur vet ni). Följaktligen låg museet sjukt undangömt, när vi kom fram till adressen fanns där bara ett stort lägenhetskomplex, och vi behövde gå runt till baksidan av en av de bakre byggnaderna, gå in genom porten och sen ner i källaren, allt med extremt sparsam skyltning. Underground var bara förnamnet!

 
Det här är alltså ingången, tror man kan skönja en skylt till höger om dörren men den är långt ifrån uppenbar.

Väl där kunde vi sedan beskåda propagandaaffischer ända från andra världskriget till modern tid, med massvis med olika motiv från Koreakriget, Det stora språnget, Kulturrevolutionen och Maos död. Också mycket extremt intressant anti-amerikanskt och antikapitalistiskt bildspråk, och överallt förhärligande av kommunismens storhet och framgångar. Ett tidsdokument utöver det vanliga, och så häftigt och lärorikt att se hur de stora händelserna speglade sig i propagandan. Också kusligt att se allt detta förhärligande och dyrkande av Mao Zedong, en man med tiotals miljoner liv på sitt samvete… Lyckades ta lite bilder som jag hoppas gör planscherna rättvisa, och köpte dessutom två kopior av affischer som jag tyckte var särskilt häftiga!

   
Dessa två var alltså till stöd för amerikanska medborgarrättsrörelsen och proteströrelsen mot vietnamkriget, sjukt intressant!   

 Den store ledaren, med Lenin och Marx i bakgrunden.

 Susan och jag spenderade knappt två timmar på det inte särskilt stora museet, men det fanns så många planscher att se på och prata om! Jättestort tack till Bella som tipsade mig om det här, både Susan och jag var helt tagna! När vi sett oss mätta tog vi oss upp ur källaren och strövade sedan runt lite i området som kallas French Concession, då det var där fransmännen bosatte sig när de började handla med Kina. Området var gulligt med en klart europeisk prägel på husen, och vi hittade en sjukt billig restaurang där vi lunchade på riktigt bra dumplings.

Efter denna stärkande lunch begav vi oss tillbaka till hostelet där våra vägar sedan skildes åt (easy come, not so easy go) då jag ville till ett museum och Susan ville ladda batterierna innan sin flygresa. Museet jag gick till var Shanghais stadsmuseum, som innehöll en hel del kinesisk konst och massa statyer och bronsföremål. Inte det bästa museum jag varit på, men ändå intressant (och fritt inträde dessutom)!

  
  
Museet hade en rätt snygg utsida också.

På tillbakavägen från museet kollade jag på möjligheten att få biljetter till en kinesisk operaföreställning, men nästa gång de spelade var först lördag nästa vecka. Hoppas på bättre lycka i Beijing, vore häftigt att få se kinesisk opera! Resten av kvällen gick sedan åt till följande: en middag på en restaurang som var under förväntan (besviken på Lonely Planet), second dinner i form av grymma degknyten från en liten restaurang här i närheten (har ätit där tre gånger på fyra dagar, helt sjukt gott) och slutligen riktigt bra öl på en pytteliten mikrobryggeribar!

Stället hette Jackie’s Beer Nest och var knappt mer än ett hål i väggen, ett litet rum med ett stort bord i mitten och ölkranar längs med hela väggarna. Men vilket ölutbud sen! Exakt all öl jag druckit hittills på den här resan har varit ganska dålig ljus lager, men i Shanghai finns en växande ölfantast-kultur och det hör stället lyckades jag hitta i min aletörstande desperation efter en snabb googling! Jag drack en IPA bryggd med grönt te som var sjukt god, och hade ett mycket trevligt samtal med ägaren och de andra 4-5 gästerna. Jag blev kvar tills de stängde vid 10 och åkte sedan hem till hostelet för en tidig kväll för en gångs skull.

  
Definitionen av trångt men mysigt!

Lyckades sen till slut i morse med att gå upp tidigt (nåja, 8.30) för min planerade löprunda! Trots den relativt arla morgonstunden var det hyfsat mycket folk på gatorna, men The Bund var långt ifrån fullpackad och jag hade en riktigt trevlig joggingtur längs floden. Tyckte mig känna av smogen i luften dock, lungorna protesterade lite och min ork var inte vad den borde varit efter 9 dagars vandring på hög höjd i Nepal… Man tänker inte så mycket på smogen här, men den syns ibland och nu när jag ansträngde mig så märktes den plötsligt! Nåväl, morgonjoggen var som sagt trevlig trots detta!

Jag åt en stärkande frukost på hostelet och satte mig sedan och planerade resten av min vistelse i Kina, och skissade på sluttampen av min resa som kommer därefter. Planen ser numera ut som följer: imorgon åker jag härifrån i ottan till Huangshan, ett område 5 timmar härifrån med vidunderligt vackra berg. Efter en natt där tar jag sedan nattåget till Beijing (20 timmar i hard sleeper class, ska bli spännande…) för 3-4 dagar i huvudstaden. Därifrån bär färden sedan vidare till Xi’an, Guiling och slutligen Hongkong, innan jag lämnar Kina och åker till Vietnam runt den 21:a april. Efter en knapp vecka i Hanoi och Ha Long Bay flyger jag sen som sagt från Hanoi till Singapore för att träffa Adrian som får sommarlov precis i slutet av april, och vi ska hänga ett par dagar i Singapore för att sedan åka till Indonesien. Där möts jag sedan av Sebastian och vi hänger ett tag i Indonesien innan jag flyger hem, antagligen runt den 16:e maj som det ser ut nu. Började kolla på hembiljetter idag, känns väldigt avlägset men för billighetens skull kommer jag nog boka rätt snart. Många veckor av resan väntar dock!

Efter denna planeringsorgie begav jag mig sen ut på stan för att fånga allt jag kunde av min sista dag i Shanghai. Började med att gå till People’s Square som jag gått förbi ett par gånger, och strövade runt i parken ett tag innan jag gick in på Museum of Contemporary Art of Shanghai som låg i parken. Där pågick en utställning om en taiwanesisk arkitekt som heter Kris Yao, med diverse balla installationer och massa modeller av hus han ritat. Häftiga grejer!

  

 De vita pelarna hade tydligen former som han använt på sina byggnader.

Jag fortsatte sedan i arkitekturens tecken med en tur till Pudong där alla skyskraporna finns. Åkte upp i en av de högsta som heter Jin Mao Tower, och trots alla gigantiska grupper av skräniga kinesiska turister så var det rätt najs, lyckades få rätt schyssta bilder:

   
    

 Jag avslutade sedan dagen med att promenera längs Pudongs strandpromenad och blicka över mot The Bund på andra sidan:

  
På väg tillbaka till hotellet plockade jag upp riktigt bra streetfood till middag, och kvällen har sen runnit iväg bland packning, vykortsskrivande och bloggande. Nu har klockan hunnit bli halv ett igen och jag ska upp klockan fem för att hinna med bussen, har vi hört den förut?? Bussresan är som sagt fem timmar så förhoppningsvis kan jag sova, men ska definitivt bege mig i säng nu ändå. Shanghai har som sagt varit riktigt najs, en sjukt häftigt stad som känns som att den har hur mycket som helst att erbjuda! Tror att jag har lyckats skrapa ganska bra på ytan dock, och tar med mig många bra minnen härifrån!

Nu väntar bergen i Huangshan och därefter Beijing med palats och kinesiska muren, ser sjukt mycket fram emot fortsättningen av min kinavistelse! Får se om jag skriver från Huangshan, annars blir det ett långt inlägg när jag kommer till Beijing.

Tills nästa gång.

Advertisements

2 thoughts on “Kommunistpropaganda och skyskrapor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s