Nu hänger jag i Jaipur!

Kom hit igår eftermiddag efter 6 timmars bussresa från Delhi. Själva bussen var okej, luftkonditionering och hyfsat med utrymme, och min plan var att sova större delen av bussresan eftersom jag hade gått upp kl 5 för att hinna med bussen. Tyvärr slogs denna plan i spillror av det faktum att busschauffören hängde på tutan absolut HELA resan, och jag satt längst fram. Seriöst, han måste ha tutat i snitt två gånger i minuten (skojar inte). Dessutom körde han som en galning, snabbare än alla andra med massa omkörningar och inbromsningar. Så särskilt mycket sömn blev det inte!

  Fick också vänta i knappt två timmar på bussen i världens tråkigaste väntsal då Anmol läst fel i tidtabellen… #livet

Nåväl, kom i alla fall fram till Jaipur och efter en kort taxiresa var jag på hotellet jag hade får rekommenderat innan: Pearl Palace Hotel. Hade inte förbokat något innan, men som tur var hade de ett rum ledigt, som dock var lite dyrare än jag hade tänkt mig (borde nog bli bättre på att hålla min budget…).

Pearl Palace är dock riktigt prisvärt, oerhört fräscha rum för typ 1000 rupees/natt. De har dessutom en riktigt najs takbar som heter The Peacock, där det hänger massa andra backpackers! 

  Tänker att det nog är en påfågel?

Det första jag gjorde när jag kom (efter att ha kraschat på sängen i några minuter) var att gå upp till baren och äta någon form av lunch, och där träffade jag två trevliga nya zeeländskor som heter Annabelle och Carol! Har ju gett mig tusan på att jag ska träffa många nya personer på den här resan, så jag gick helt sonika fram till deras bord och frågade om jag fick sitta där, och det funkade! Vi småpratade ett tag och bestämde oss sedan alla tre att åka på hotellets egna guidade tur nästa dag. Känns lovande inför framtiden när det gäller att träffa folk att hänga med! Resten av gårdagen tog jag det lugnt på rummet, tog ett bad och åt en mindre middag på The Peacock.

I morse var det alltså guideturen, vilket innebar upp i ottan (eller okej kl 8) för frukost och sen samling i lobbyn vid 9. Med i hotellets minibuss var, förutom jag och nya zeeländskorna, ett äldre par från London och Thorsten och Laura från Tyskland, samt guide och chaufför. Vi besökte 6 monument under dagen, och det var riktigt värt! Guiden var riktigt bra, kunde massa och var trevlig, och de andra som var med var supertrevliga allihopa! Här är en kort genomgång av vad vi såg:

1. Först åkte vi till Hawa Mahal, en fasad som hör till det gamla Maharajaha-palatset men vetter mot gatan. Jaipur är känt som “den rosa staden” då alla byggnader i den äldre delen av staden har samma rosa färg, och fasaden var ett bra exempel på det.

  
365 fönster sa guiden att det var, fatta vad najs att ha ett fönster för varje dag på hela året!

2. Efter det åkte vi en kort bit till Jantar Mantar, ett astronomiskt observatorium byggt av en maharaja på 1700-talet. Det var fullt av häftiga astronomiska och astrologiska instrument, bland annat världens största solur, som mäter tiden med en exakthet på 2 sekunder! Sjukt coolt, särskilt för en astronominörd som jag! 😀

  Kanske inte världens mest behändiga klocka, men sjukt imponerande!

3. Det kungliga palatset, där Rajastans kungliga familj fortfarande bor. De regerade över Rajastan (provinsen där Jaipur ligger) fram till Indiens självständighet, men nu har de förstås inte längre någon politisk makt. Palatset var vackert, mycket marmor och mycket av den rosa färgen typisk för staden! 

      Just ja, gick och blev ormtjusare för en minut också!

4. Efter palatset så fick vi titta på Jal Mahal, maharajans vattenpalats som ligger mitt i en konstgjord sjö.

  Från vänster: Palatset, Annabelle, Carol och någon skum typ med ful uppsyn.

Sen åkte vi och kollade på lite typiskt hantverk för Jaipur: tyger med pressade färgmönster och handvävda mattor. De försökte väldigt ivrigt att sälja mattor och tyger till oss, men jag kände att jag inte har någon lust att släpa en jättematta tvärs över Asien på resten av resan… 

  De var sjukt mysiga att gå på, dock.

5. Efter en trevlig lunch där vi utbytte reserfarenheter och pratade om våra hemländer så åkte vi till dagens antagligen ballaste grej: Amer-fortet (även kallat Amber Fort) ett gammalt palats/fort uppe i bergen som är med på UNESCOs världsarvslista!

  
Sjukt häftigt ställe, alla väggar hade en vacker orange färg och det fanns väldigt många rum och olika innergårdar. Här är ett axplock av alla bilder jag tog:

  
Thorsten iförd en turban som en man försökte prångla på honom.

  Nedre borggården. Muren på bergen i bakgrunden är tydligen världens tredje längsta.

  

 Selfie-gudarna ska också ha sitt.  

  Spegelfoton är alltid kul! Hela rummet var täckt med massa pyttesmå speglar, riktigt häftigt.

  

Översta borggården, där maharadjan hyste sina 11 fruar och sina “oräkneliga konkubiner”, komplett med hemliga gångar och creepy översiktsplatser för maharadjan själv. Fräscht.

6. På vägen ner från fortet lyckades vi nästan precis undvika en regnskur (första gången det regnat sen jag kom till Indien!) och åkte vidare med minibussen till Galta Ji eller Soltemplet, som låg på en klippa ovanför staden och hade fantastisk utsikt över densamma!

   
På vägen upp till templet fanns också mängder med apor (något slags babianer av rumporna att döma), och jag turistade loss genom att köpa nötter att mata dem med.  

  Varsågod, lilla primat-kusin!

Sjukt häftig känsla när de små fingrarna grabbar tag i en handfull nötter ur handflatan på en! Mindre häftigt när aporna börjar skrika och dra i ens kläder dock, men jag överlevde utan större incidenter 🙂

Efter detta apäventyr bar färden hem till Pearl Palace, och efter en stunds vila har jag sen spenderat kvällen med att äta middag och spela kort på The Peacock med Thorsten och Laura! Båda är supertrevliga och väldigt lätta att prata med, vi behandlade allt från likheter mellan tyska och svenska till Europas flyktingpolitik (tack och lov var även de väldigt flyktingvänliga, men även om vi höll med varandra var det intressant att höra om det från ett annat land som tagit emot många flyktingar!). Thorsten är dessutom fysiker med en doktorsexamen i strängteori, så ni kan ju gissa om vi hade saker att prata om! :)))) Lärde dem också spela det ädla svenska kortspelet Skitgubbe, vilket verkade göra stor succé!
Nu sitter jag på rummet och bloggar till Daft Punks ljuva toner. Har inget konkret planerat för morgondagen, men Thorsten och Laura pratade om att åka till Monkey Temple, och jag är dessutom rätt sugen på att bara ströva lite i den rosa staden. Jaipur verkar vara en mycket bättre stad för att bara promenera runt än vad Delhi var, och jag gillar att upptäcka städer till fots! Är lite sugen på att leta upp ett enligt ryktet riktigt bra lassi-ställe också, men vi får se vad som hinns med…

Känns riktigt bra att ha träffat lite andra backpackers som jag trivs att hänga med, och Pearl Palace är ett grymt ställe att bo på. Livet leker helt enkelt!

Avslutar med lite kort statistik över resan så långt:

Hårsnoddar tappade: 1

Busschaufförer jag önskar livet ur: 1

Hattar köpta: 2 (köpte en fulkeps också)

Iprentabletter intagna: 3

Immodium konsumerade: 1

Öl som inte är ljus lager druckna: 0 (seriöst, heter det inte India Pale Ale av en anledning???)

Skäggstatus: Tätare än någonsin och smålockigt.

Tills nästa gång!

Advertisements

10 thoughts on “Jaipur: pärlor, påfåglar och apor!

  1. Klart grabben ska ha en matta! Modigt att bara krascha nåns lunch sådär och det verkar ju vara en bra strategi. Undrar vilket fönster man använder den 29:e februari, eller låter man bli att titta ut då? Några bilder laddar inte – t. ex. Spegelbild och apbild! Tänkte att du ville veta. Puss.

    Like

    1. Hahaha bra att du tar de viktiga frågorna Nils! Men ja jag tyckte också att det såg ut mest som en svan, men med tanke på att takbaren heter The Peacock så kändes påfågel ändå mer rimligt…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s